Basics van het taart decoreren


Na het bakken van de taart.

Laat de taart eerst 5 minuten in de vorm afkoelen.
Daarna stort je de taart op een taartrooster (rooster van de oven kan ook) om hem verder te laten afkoelen. Om de paar minuten de taart even verzetten om vastplakken aan het rooster te voorkomen.

De taart ligt nu dus met de bovenkant op het rooster. Je gebruikt de taart dus onderste boven, omdat de onderkant altijd mooi glad is. Als er tijdens het bakken een bolling op de taart was ontstaan, dan deze na het afkoelen eerst even afsnijden, anders ligt de taart te wiebelen als je hem moet vullen/decoreren.


Vullen van de taart

Snij de taart twee maal (meer x mag ook als je biscuit / cake hoog genoeg is)horizontaal door.

De eerste laag kan gevuld worden met b.v. banketbakkersroom (gele room) of bokkepootjesvulling. De tweede laag kan ingesmeerd worden met b.v. jam.
Natuurlijk kan je volop variëren met de vullingen.

Let op! Voordat de banketbakkersroom of bokkepootjesvulling op de eerste laag kan worden aangebracht moet er eerst een dijkje van botercrème* langs de rand van de taart worden gespoten**. De vulling mag namelijk niet in contact komen met de rolfondant (waarmee je de taart gaat bekleden) omdat deze anders gaat smelten.

Als de taart gevuld is kan hij helemaal afgesmeerd worden met botercrème. Zo maak je de taart mooi glad zodat straks de rolfondant mooi glad op de taart kan worden aangebracht.

Bekleden van de taart

Rol de rolfondant of marsepein uit op een b.v. een siliconen bakmat. Het voordeel hiervan is dat de rolfondant en marsepein hier bijna niet aan vast plakken. Is de mat niet groot genoeg gebruik er dan 2 of anders een dik stuk tafelzeil of koop een speciale uitrolmat bij een speciaalzaak.

Gebruik om eventueel plakken tegen te gaan poedersuiker i.p.v. bloem. Een beetje Crisco of roomboter op de handen en deegroller werkt ook heel goed tegen plakken.

Meet de hoogte en diameter van de taart op. Twee maal de hoogte + één maal de diameter = de minimale diameter voor de uitgerolde lap fondant om de gehele taart te bekleden.

Keer de bakmat met de uitgerolde rolfondant om boven de taart.
Voorzichtig de fondant losmaken van de bakmat, en over de taart laten vallen/glijden.
Met zachte draaiende beweging over de taart de fondant glad strijken.
De overtollige fondant aan de onderkant van de taart nu voorzichtig afsnijden.
De taart is nu klaar om verder gedecoreerd te worden!
Decoraties van rolfondant of marsepein kunnen worden vastgeplakt met een heel klein beetje suikerwater/icing***


 *Botercrème kan gemaakt worden door 100 gram zachte roomboter + 100 gram zachte margarine + (minimaal) 200 gram poedersuiker te mengen. Stevig kloppen tot het lekker luchtig is.

**Voor het spuiten van het dijkje kan een wegwerp puntzak/snoepzak gebruikt worden. Gewoon vullen met botercrème, de bovenkant dicht draaien en dan de punt eraf knippen.

***Suikerwater = water + poedersuiker hieraan kan evt. een heel klein beetje eiwitpoeder worden toegevoegd om nog betere lijm te krijgen.

Icing = veel poedersuiker met heel klein beetje water

Royal Icing = poedersuiker + eiwitpoeder opgelost in gekookt (afgekoeld) water

of poedersuiker + gepasteuriseerd eiwit.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten