woensdag 19 augustus 2015

De geboorte van een vilten muts / D.I.Y.

Een handige "how to" fotoreportage van het maken van een vilten muts / hoed

Hoe maak je een vilten muts /hoed?

Na een paar filmpjes op youtube te hebben bekeken ben ik gewoon aan de slag gegaan en hieronder zoals beloofd de fotoreportage die ik van dit avontuur heb gemaakt inclusief de beschrijvingen ... met andere woorden het proces van A tot Z.
Stap 1: Men neme een yogabal en blaast deze zover op dat de omtrek van de bal net iets groter is dan het hoofd waar de muts voor bedoeld is. Plaats de bal (met het opblaaspunt naar beneden zodat deze vrij blijft) vervolgens op een kommetje of bakje zodat hij niet wegrolt.
Stap 2: Maak de bal nat met geconcentreerd zeepwater. Velen zullen zeggen dat je hier olijfzeep voor moet gebruiken, maar gewoon afwasmiddel doet het ook prima. Ik gebruik een bidon om makkelijk en gericht sop te kunnen aanbrengen. Leg vervolgens in dunne plukjes een laagje wol op je bal.
Stap 3: Ik heb er voor de stevigheid heel losjes een draadje wol omheen gewikkeld. Daarna weer een dun laagje vulwol er overheen gelegd.
Stap 4: Alles voorzichtig natmaken met zeepwater. Zachtjes met je handen aandrukken, geen wrijfbewegingen maken.
Stap 5: Met mooie gekleurde merinowol een laagje aanbrengen....plukje voor plukje. Doordat de ondergrond (de vulwol die je al eerder hebt aangebracht) nat is plakt alles vast.
Stap 6: Nadat ik alles bedekt had met een laagje gekleurde wol heb ik van boven af aan alles weer voorzichtig natgemaakt.
Stap 7: Hier is alles nat en klaar voor weer een nieuw laagje.
Stap 8: Daarna weer met decoratie / merinowol of wollen draden / wolkrullen verder gedecoreerd. Ook dat verwolgens weer natgemaakt en voorzichtig aangedrukt.
Stap 9: Bal met wol voorzichtig omgedraaid en de rand een beetje vormgegeven door losse wolharen in te stoppen. Vervolgens met een zachte wollen draad een randje aan de onderkant opgelegd. Het is hier al donker buiten want ik had even een pauze genomen van het viltproces. Er moet tenslotte ook gegeten worden.
Stap 10: Bal weer voorzichtig omgedraaid en nog wat zijdevezels/draden toegevoegd ter decoratie.
Stap 11: De bal heel voorzichtig in een panty gestopt en deze dichtgeknoopt. Vervolgens nog een panty er omheen gedaan en ook die dichtgeknoopt. Daarna de bal op de tafel heel vaak heen en weer gerold en eerst zachtjes en daarna harder laten stuiteren.
Stap 12: Dat stuiteren heb ik de volgende ochtend gedaan omdat het al te laat geworden was voor herrie. Na het stuiterwerk heb ik de panty's losgeknoopt en voorzichtig verwijderd. Helaas had ik de eerst panty niet strak genoeg om de bal geknoopt waardoor de muts wat omhoog gekropen was op de bal. De blauwe wollen draad aan de onderkant zat ook nog niet vast dus die heb ik er maar weer afgetrokken. Die draad kan ik er later ook dmv naaldvilten wel weer op aanbrengen eventueel.
Het viltproces was al wel gestart maar nog het was niet ver genoeg gegaan.
Vervolgens heb ik tule over het vilt gelegd en ben met de hand verder gaan vilten. Door de tule strak over de bal vast te houden met je ene hand en met je andere hand te vilten verschuiven de patronen en draden niet. Zo heb ik de hele muts met de hand verder gevild. Iedere keer de bal een stukje draaien en het tule opnieuw verleggen.
Stap 13: Zo zag het na het met de hand vilten eruit.
Stap 14: Vervolgens heel voorzichtig de muts van de bal gehaald.
 Stap 15-20: Daarna de muts binnenstebuiten gedraaid en weer over de bal gedaan. Nu weer de hele muts mbv het tule verder vervilt zoals ik ook de buitenkant had gedaan.
Volgende stap was de muts verwijderen van de bal en er flink mee kneden op de tafel zodat ie nog verder vervilt. Tussendoor de muts een paar x uitgevouwen en de rand tussen mijn twee handen gevilt.

Stap 21-26: Nu bleek (waarschijnlijk mede door de richting waarop ik de wol gelegd heb en de richting waarin het meest gevilt is) dat de muts qua diameter nog prima was maar dat ie niet diep genoeg over mijn hoofd/oren kon doordat ie gekrompen was door het viltproces. Aangezien ik wel van improviseren houd en niet voor 1 gat te vangen ben besloot ik een rand te breien en deze aan de muts te naaien om toch de gewenste lengte te krijgen. Daarna de aanhechtingsrand met naaldvilten wat platter gemaakt en er een wollen draad op geprikt ter afwerking.
Nu was ik alleen nog steeds niet helemaal gelukkig met de looks van de muts. Voor een man was ie wel stoer, maar ik wou een wat vrouwelijker uitstraling dus de buitenkant van de mutsrand voorzien van een dun laagje merinowol dmv natvilten. Daarna de dmv prikvilten de nog te dunne plekjes met wat kleine plukjes wol opgevuld en daar waar de wol nog niet goed genoeg op het breiwerk had gehecht het nog wat beter verankerd. Toen was het tijd voor de finishing touch. Een decoratie op de rand van de hoed. Dus nog een bloem en 2 blaadjes gemaakt dmv prikvilten en deze ook dmv prikvilten op de muts bevestigd. Tot slot de bloemblaadjes met een naald een draad en wat steekjes in op de nerfjes extra goed vastgezet zodat de rest van de bloemblaadjes los kon blijven, en als allerlaatste nog een paar kleine witte glazen kraaltjes in het hart van de bloem genaaid.
Tadaa!!! Het eindresultaat is een hippe en heerlijk warme hoed / muts voor de winter.
N.B. De muts wordt hier even door mijn dochter geshowd zodat ik de foto kon nemen, maar ik pas hem dus zelf nog veel beter!

Nog een tip: Als je een vaas of kom wilt maken dmv natvilten dan kan je dat ook doen op een bal. Gewoon een dikkere laag vilt aanbrengen voor extra stevigheid. De plug wel vrijlaten. Na het vilten de bal leeg laten lopen zodat ie makkelijk uit je viltwerk verwijderd kan worden. Zo kan je de bal dus bijna helemaal met een viltlaag bedekken en een mooie holle vorm maken met een kleine opening.

Creatieve groeten,
Annette
 
 

3 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de duidelijke uitleg:)
    Schitterend resultaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een prachtige hoed. Duidelijke uitleg.
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel duidelijk uitgelegd! Mooi resultaat.ga het zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen